Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Κάθε δεύτερη μπουκιά στα σκουπίδια



Kαμπανάκι για τα καταναλωτικά ήθη στον τομέα της διατροφής και τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον χτυπάει αμερικανική έρευνα της περιβαλλοντικής οργάνωσης NRDC (Natural Resources Defense Council): στις ΗΠΑ το 40% των τροφίμων καταλήγει κάθε χρόνο στις χωματερές.
Με άλλα λόγια, παρά την κρίση και τις υψηλές τιμές των τροφίμων οι Αμερικανοί πετούν στα σκουπίδια περίπου τη μισή εγχώρια παραγωγή τροφίμων, κόστους εκατομμυρίων δολαρίων. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι πίσω από τα πεταμένα τρόφιμα (και συνεπώς τα πεταμένα δολάρια) κρύβεται η σπατάλη σε φυσικούς πόρους (νερό, γη, κ.λπ.), ενέργεια, φυτοφάρμακα και χημικά βλαβερά για το περιβάλλον, που χρειάστηκαν για να παραχθούν τεράστιες ποσότητες τροφίμων, εκ των οποίων τελικά το 40% δεν καταναλώνεται.
Για την ακρίβεια, σύμφωνα με την ερευνήτρια Dana Gunders, που συνέταξε την έκθεση, η τροφή που πετιέται αντιστοιχεί σε 165 εκατομμύρια δολάρια. Ένα τετραμελές αμερικανικό νοικοκυριό πετάει 1.350 – 2.275 δολάρια σε τρόφιμα, ενώ το αντίστοιχο ποσό ανά άτομο είναι 390 δολάρια.
Οι απώλειες σημειώνονται σε όλα τα στάδια από την παραγωγή ώς τη διανομή και την κατανάλωση και σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας τα απορρίμματα τροφίμων αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των στερεών αποβλήτων, η δε μείωση έστω κατά 15% θα αρκούσε για να τραφούν 25 εκατομμύρια Αμερικανοί σε ετήσια βάση (ένας στους έξι Αμερικανούς σήμερα δεν έχει σταθερή κι εξασφαλισμένη πρόσβαση σε τροφή). Επίσης, αναφέρεται ότι ο μέσος Αμερικανός καταναλωτής πετάει τρόφιμα δέκα φορές περισσότερο από έναν καταναλωτή στη Νοτιοανατολική Ασία, καθώς και 50% περισσότερο από ό,τι πετούσε τη δεκαετία του ’70.
 Τα είδη που κυρίως καταλήγουν στις χωματερές είναι τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά (σε ποσοστό 52%), ακολουθούν τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά (50%), ενώ μεγαλύτερη «τύχη» έχουν το κρέας και το γάλα (22% και 20% αντιστοίχως).
Πηγή: topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου